trfhtgfhtzhth
       
 


ZANIMIVOSTI

 

2. marca 2004 je bil v reviji »Otroci«, v rubriki »Tema meseca – vzgoja k vrednotam«, objavljen članek z naslovom »Učili smo se klekljanja«, v katerem sta bili predstavljeni razstava in klekljarska delavnica, ki ju je Tanja pripravila v enem od ljubljanskih vrtcev. Avtorica članka, Jelka Rahne, lepo opiše vzdušje na delavnici z besedami: »In otroci so jo poslušali, se čudili in spraševali…« V isti številki revije »Otroci« je bil objavljen tudi članek z naslovom »Po sledeh idrijske čipke«, katerega avtorica je Tanja Oblak. Tanja v članku predstavi Idrijo, zgodovino klekljanja in muzej na gradu Gewerkenegg, kjer je tudi razstava klekljanih idrijskih čipk.

 

30. aprila 2004 je Tanja na povabilo Turistične zveze Gornjega Posočja in Občine Tolmin, s samostojno razstavo klekljarskih izdelkov sodelovala na prireditvi »Brezmejni kulturni maraton« ob vstopu Slovenije v Evropsko unijo.

 

11. novembra 2005 je Tanja krasila naslovnico 11. številke revije »Delavec«, ki je namenjena vsem zaposlenim v obrti in drobnem gospodarstvu. Slika prikazuje izvajanje klekljarske delavnice na Kongresnem trgu v Ljubljani.

 

16. avgusta 2006 je bila Tanja prikazana v televizijski oddaji »Odmevi« na TV Slovenija 1 v prispevku, ki je govoril o prireditvi »Poklon Ljubljani«, kot ena od aktivnih udeleženk te prireditve.

 

25. februarja 2007 je Tanja sodelovala na natečaju »America's Cup Of La Encajera« v Arenysu v Španiji.

 

11. maja 2007 je Tanja za svoje tečajnice organizirala ekskurzijo v Grado (Gradež) v Italiji. Ogledali so si učni center klekljanja s trgovino, kjer je bila priložnost za nakup raznih klekljarskih pripomočkov. Poleg strokovnega dela ekskurzije so si ogledali tudi staro mestno jedro, obiskali so baziliko v Ogleju in se odpeljali do izliva reke Soče (Isola di Cona).

 

30. junija in 1.julija 2007 je Tanja na povabilo Turistične zveze Gornjega Posočja in mesta San Pietro al Natisone (Špeter) v Italiji, z razstavo in prodajo svojih izdelkov, sodelovala na prireditvi ob občinskem prazniku v okviru prireditve »Arengo grande della Slavia".

 

Od 30. maja do 1. junija 2008 je Tanja organizirala tridnevni »klekljarski vikend« na turistični kmetiji Majdač v vasi Podolševa v občini Solčava. Strokovnega druženja se je udeležilo 11 klekljaric.

 

13. januarja 2009 je Tanja nastopila kot gostja v oddaji »Dobro jutro« na 1. programu Televizije Slovenija. Predstavila je dobrodelni projekt, ki je nastal v sodelovanju njene skupine klekljaric, Mestnega muzeja Ljubljana, Hiše zavetja »Palčica« in podjetja BTC d.d.

 

Dobrodelna akcija z naslovom »Klekljana čipka – preplet niti in plemenitih dejanj« je bila medijsko zelo odmevna. Krajše reportaže ali novice so bile objavljene na številnih televizijskih in radijskih postajah, kakor tudi v tiskanih medijih in na spletu.

 

Vodstvo Mestnega muzeja Ljubljana je vsem klekljaricam, ki so sodelovale v projektu »Klekljana čipka – preplet niti in plemenitih dejanj« podarilo brezplačen voden ogled našega glavnega mesta. Ogled z naslovom "Po sledeh srednjeveške Ljubljane" je bil 15. maja 2009.

 

4. junija 2010 je Tanja organizirala (tradicionalni) izlet ob zaključku tečajev klekljanja. Tokrat so se klekljarice odpeljale v sosednjo Italijo. Ogledale so si grad v Devinu, se sprehodile po Rilkejevi poti (od Devina do Sesljana), na željo tečajnic pa so obiskale tudi trgovino s čipkami v Gradežu. Ob povratku so si ogledale tudi del Krasa.

 

20. aprila 2011 je Tanja organizirala izlet, ki se ga je udeležilo veliko tečajnic. Klekljarice so obiskale so Gradež in Gorico v Italiji, ob povratku pa so se ustavile še v vasi Gorjansko na Krasu.

 

1. junija 2011, ob zaključku klekljarskega šolskega leta, je Tanja organizirala izlet, ki se je začel na Brdu pri Kranju, nadaljeval v Čadovljah pri Golniku, in zaključil v podjetju "Vitro ART" v Naklem, kjer so se klekljarice dogovorile za sodelovanje v smislu vstavljanja čipk v vitraž in steklo.

 

9. junija 2011 so klekljarice pod vodstvom Tanje, pripravile prav poseben zaključek šolskega leta. "Pod arkadami" na ljubljanski tržnici so se zbrale na skupnem druženju ob klekljanju. 16 klekljaric je pritegnilo precejšnjo pozornost mimoidočih, kar je bila lepa promocija klekljanja in klekljanih čipk.

 

7. novembra 2011 je eno od klekljarskih skupin, ki jih vodi Tanja, obiskala Vlasta Nussdorfer, predsednica društva "Beli obroč". To je društvo, ki skrbi za pomoč žrtvam kaznivih dejanj, tistim, ki izgubijo sorodnika, so sami poškodovani, pretepeni, okradeni, oropani, spolno zlorabljeni, so žrtve družinskega nasilja ipd. Klekljarice so se odločile, da bodo društvu pomagale in da bodo sodelovale v dobrodelnih akcijah, ki jih bo društvo "Beli obroč" prirejalo.

 

Na Osnovni šoli Vič sem 21. marca 2013, skupaj s svojimi tečajnicami, sodelovala na kulturni prireditvi "Pozdrav pomladi". Strokovno izvedena delavnica je navdušila tako otroke kot tudi njihove starše. Klekljarice smo bile v slovenskih narodnih nošah, kar je dodatno pritegnilo pozornost vseh obiskovalcev in popestrilo ter obogatilo kulturni program. Na Osnovni šoli Dravlje smo 15. marca (prav tako v narodnih nošah) imeli razstavo klekljanih izdelkov in delavnico klekljanja na mednarodnem srečanju učiteljev.

 

"Odbor za mednarodno rutico" Zveze tabornikov Slovenije je ob podpori IOZTS objavil »Razpis za oblikovno rešitev mednarodne rutice ZTS«. Nanj se je odzvalo 19 avtorjev, s skupno 28. različnimi predlogi. Izmed predlogov, ki so ustrezali razpisnim pogojem, je petčlanski Odbor izbral dva predloga. Za enega od obeh sem sklekljala čipko in jo všila v rutico. O obeh predlogih so na skupščini ZTS glasovali. Izbrana je bila rutica, pri kateri sem sodelovala z izdelavo čipke.

 

V sodelovanju s Cvetličarno Eli in fotografom Iztokom Dimcem so v velikonočnem času leta 2013 nastale zanimive fotografije velikonočnih pisanic, ki smo jih izdelali na naših tečajih.

 

Od 7. do 9. junija 2013 je v Portorožu potekal klekljarski vikend, ki je bil tako bogat z dogodki, da ga bo težko ponoviti. Nekaj utrinkov je prikazanih na spodnjih slikah.

 

25. septembra smo v Etnografskem muzeju v Ljubljani v okviru "Dnevov evropske kulturne dediščine" izvedli klekljarsko popoldne. Triurnega druženja se je udeležilo okrog trideset klekljaric, tako začetnic kot tudi tistih z več klekljarskega znanja.

 

Po zelo uspešnem projektu "Marijin prt - bela nit povezovanja", ko smo 15. avgusta 2013 v Strunjanu podarili klekljane oltarne prte in je izšel tudi kratek film (na DVD-ju) o tem projektu, je bil v začetku decembra izdan tudi koledar, v katerem je prikazanih okrog sto čipk, ki so všite v Marijin strunjanski prt. Umetniške fotografije je prispeval gospod Ubald Trnkoczy.

 

11. junija 2014 je Tanja organizirala zaključni izlet za tečajnice. Klekljarice so obiskale so Gradež v Italiji, ob povratku pa so se ustavile še v vasi Gorjansko na Krasu.

 

10. maja 2014 so se klekljarice pod vodstvom Tanje Oblak udeležile otvoritve razstave "Il merletto: nuove tendence nell' abbigliamento" ("Čipke: novi trendi v oblačenju") v Gorizi. Na razstavi so sodelovale z dvema izdelkoma - dvodelnim ženskim kompletom v črno beli kombinaciji in klekljanim šalom - kombinacija klekljanja in pletenja.